dilluns, 7 de febrer del 2011

Tarragona 21, un insult al periodisme català


Molt se n'ha parlat sobre el fenòmen dels rotatius gratuïts, d'aquells que es mantenen gràcies a la publicitat, d'aquells altres que es mantenen gràcies a la voluntat i d'aquells últims que es mantenen gràcies als interessos polítics. Fa uns quants mesos que a Tarragona en tenim dels tres. Primer va ser el Clàxon i n'han vingut més, entre ells l'actual Diari Més, La Bicicleta, La Panerola (ja extingida), La Ciutat de Tarragona, l'Aquí (ja extingit)... Tots ells compleixen alguns dels models esmentats. Però seria interessant parlar dels tercers, dels que obeeixen interessos polítics, com el NotíciesTGN i el que ha sortit avui, el Tarragona 21.

Alguna cosa ens deixaven anar quan totes i cadascuna de les notícies que publicaven al digital d'alguna manera tenien a veure amb l'equip de govern i la seva acció. A alguns fins i tot ens va sorprendre que es tractés del primer gratuït de la ciutat en castellà (ni el Diari s'hi havia atrevit!). Avui sabem que només serà distribuït en locals d'hosteleria, i que serà el substitut de La Ciutat, almenys pel que fa a continguts.

Des de l'equip de 'Tarragona 2011, la guerra dels mitjans', considerem que es tracta d'un insult al periodisme de qualitat fet a la nostra ciutat, que fins i tot els gratuïts que fins ara eren presents als nostres carrers tenien més dignitat. Malgrat totes les crítiques fetes anteriorment a la resta dels mitjans, sempre hi hem tingut alguna paraula constructiva. Tanmateix, no podem prendre la mateixa posició en aquest cas. Ens fa vergonya aliena com a periodistes i com a professionals d'aquest món de la comunicació, que autoanomenats periodistes es venguin al millor postor, abans amb el NotíciesTGN i ara amb el Tarragona 21, tot escenificant aquesta 'guerra de mitjans' que vindrà a continuació.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

ara ja tenim un altre gratuït polític: Tarragona2011 "ERC"

Unknown ha dit...

ERC? Ui, no, no obeïm cap interès partidista, aquí. ;)

Anònim ha dit...

Em sembla que la comparació notíciestgn-tgn21 és desafortunada i respon a que no heu tingut nassos, i havia de semblar que CiU també fa aquestes coses.

Com bé sabeu companys, una cosa és la línia editorial i l'altre el 'panfletisme' al notíciestgn hi ha "de tot" i hi surten TOTS els polítics, podeu dir el mateix del tgn21?

Anònim ha dit...

què forts que aneu, no??

Unknown ha dit...

segon anònim, tens raó que la comparació no és exacta i obeeix a aquesta suposició que has fet. Tanmateix, volíem deixar clar que no ens posicionem en qüestions partidistes. De totes maneres, el notíciestgn també és pamfletista i no ofereix totes les visions, ni molt menys.

Anònim ha dit...

1) Com periodista sempre és una bona notícia l'edició d'un nou mitjà.
2) Millor que no s'amaguin darrera eufemismes i diguin des d'un comencament de quin pal van.
3) Els que porten anys fent miques el periodisme son els del Diari, però no és el mateix ficar-se amb els modestos que amb els gegants.
4) La dreta posseeix la majoria de mitjans i els utilitza estratègicament. Com podeu dir el que dieu?
5) Diu el vostre PMF que es manteniu en el anonimat per por a represàlies dels vostres mitjans on treballeu. Si esteu en mitjans super chachi pirulis quina por hauriau de tenir?
6) També surt en el vostre PMF que no voleu enfrontaments amb altres periodistes, però anaeu a degüello amb els del Tarragona 21 als que conec en la seva majoria i son tan professionals com el que més...i donen la cara.

Unknown ha dit...

1) Sempre no. Si és per mantenir l'status quo sense exercir la professió, més val que ens quedem a casa.
2) No ho diuen, si llegeixes la seva descripció, diuen que són independents. Per tant, és l'objectiu d'aquest blog desemmascarar-los.
3) Si mires els posts anteriors veuràs que el Diari és el nostre principal objectiu, no per res, sinó perquè entenem, com tu, que el model periodístic del Diari és reaccionari, tendenciós i no gens honest.
4) 'La dreta' és molt abstracta. La dreta s'expressa en castellà a Catalunya, per tant podríem dir que Tarragona 21 és de dretes? Si Tarragona 21 és tan d'esquerres, si us plau, que es vegi! Perquè de moment només hi surt el Ballesteros i les obres de govern, o l'aparició d'un banc àrab (això sí que és d'esquerres!).
5) Alguns estem en mitjans locals, d'altres en mitjans nacionals i d'altres a l'atur. Els que treballem no estem en mitjans 'chachipirulis', de fet també els hem estat criticant, i amb força, però hi ha coses que des de dins no es poden canviar.
6) Sabem (alguns de naltros els coneixem personalment) que els periodistes de Tarragona 21 són grans professionals. Ara bé, no es pot dir que la seva feina actual sigui gaire periodística. És més de gabinet que de mitjà. No volem massacrar ningú en concret, sinó un model, el model de periodisme que no respecta la diversitat d'opinió, l'honestedat i el foment d'uns valors com la llengua o la democràcia participativa que creiem essencials per fer d'aquesta ciutat un lloc millor on viure i gaudir.

Pitu ha dit...

Doncs abans no era tan dolent, però ara és una p.m.