dissabte, 22 de gener de 2011

Filtracions i flirtejos

Just ahir, el Diari de Tarragona treia una notícia sobre una possible sanció que li aplicaria l'Ajuntament de Tarragona a l'empresa gestionadora del Marina Port Tàrraco, 'International Marina Tarraco'. Aquesta sanció, d'uns 3.000 euros, seria "simbòlica" i en motiu de la sentència contrària al complex per part del TSJC, després que fos el mateix consistori qui n'autoritzés la construcció.

Begoña Floría, tinent d'alcalde, deia en una roda de premsa posterior davant de tots els mitjans que no en volia parlar. Aquesta informació publicada al Diari el 21 de gener de 2011 no surt, segurament, ni de l'àrea d'investigació del rotatiu ni d'un comunicat emès per cap de les parts, sinó que neix d'una filtració. Les filtracions, que massa sovint es donen exclusivament entre els mateixos protagonistes a la nostra ciutat, no són res més que un intercanvi de favors a curt o a llarg termini. Alhora, són una eina legítima i pròpia del periodisme per tal d'anar treient temes propis: és com un succedani del que comentàvem en l'entrada anterior (no es tracta de notes de premsa, però segueixen marcant-te l'agenda des de fora sense que te n'adonis).

Cada mitjà té la seva línia editorial, també ideològica, i això li permet més o menys contactes amb certs sectors. És vox populi que el Diari de Tarragona té filtracions constants de totes bandes, sobretot del consistori (que veu en ell un mitjà de propaganda potent tot i no compartir-hi, presumptament, ideologia), de la mateixa manera que les tenen altres plataformes com Tarragona 21 (PSC), el TotTarragona (CiU-PP) i en menor mesura El Punt (ERC) o els mitjans públics (Tarragona Ràdio, TAC12).

Cal anar amb compte, però, a l'hora d'analitzar aquestes informacions. Sempre, absolutament sempre, són interessades des de l'origen (encara que vulguin fer més fort un mitjà que comença o un que és en hores baixes). La resta de mitjans són els més perjudicats, és lògic: no marquen l'actualitat i no reben cap input per treure-ho. A canvi, els que fan de joglar, els que tenen la 'primícia', després han de pagar el favor. Ens sorprenen els publireportatges de l'alcalde fent truites a la portada del Diari, però és que és això, retornar favors o obligar l'altre a què te'n faci en un futur.

Som molts els periodistes que, davant de filtracions del consistori al Diari concretament, hem trucat a l'equip de govern (el responsable que s'esmenti en aquella notícia) per tal de contrastar la informació i ens han donat 'llargues'. Que això ho faci un partit en concret o una empresa determinada, podem estar-hi més o menys d'acord, però entra dins les eines del periodisme i de la comunicació en general (les relacions públiques no són repartir flyers, com ens deien a la universitat). Que això ho faci un consistori, discriminant mitjans segons importància, tal com si convoquessin una roda de premsa per a un mitjà en concret quan la intenció de la comunicació és que sigui per a tots els ciutadans, ja no és ni tan democràtic ni tan legítim, ja que demostra un nivell de transparència sota mínims.

Des de l'equip de 'Tarragona 2011, la guerra dels mitjans', no us animem pas a desestimar les filtracions, més faltaria. Ara bé, tinguem en compte tots plegats què significa una filtració a nivell global i com hem de respondre a futurs 'xantatges' o, si més no, 'negociacions'. Que el que a nivell autonòmic en diem 'globus sonda', en el món local també es produeix. Una manera de desviar l'atenció d'un tema bullent de l'actualitat que no convé, o una manera de fer una actuació que ni ells mateixos saben com serà rebuda pels ciutadans i per l'Opinió Pública.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El Notario, La Notaria... ara vosaltres...hahaha
Fora bo per ser creibles, donar la jeta.

Anonimus ha dit...

Crec que perquè tiri endavant aquest blog cal mantenir l'anonimat de les persones que hi ha darrere (i jo no en formo part). Amb el Saló dels Penjats les pressions per part dels responsables polítics i periodístics van ser una de les causes de la desaparició del blog.

Anònim ha dit...

Avui he llegit les notícies de Tarragona21 i desprenen un tuf socialista i antinacionalista que fa tremolar...